Här kommer du att se det kompletta spelschemat för damernas europeiska mästerskap i handboll som äger rum under perioden 4 till 20 november 2022 i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Turneringen inleds med ett gruppspel där de 16 deltagande nationerna jagar poäng för att ta sig vidare till den andra omgången. Därefter följer ett slutspel med semifinaler och slutligen kamper om medaljerna. Vill du se den aktuella tabell-ställningen hittar du samtliga grupper på vår EM tabell-sida.

Hela spelschemat för damernas handbolls EM 2022

Denmark - Slovenia
Hungary - Switzerland
Norway - Croatia
Sweden - Serbia
France - North Macedonia
Montenegro - Spain
Netherlands - Romania
Poland - Germany
Croatia - Hungary
Slovenia - Sweden
Serbia - Denmark
Switzerland - Norway
Germany - Montenegro
North Macedonia - Netherlands
Romania - France
Spain - Poland
Croatia - Switzerland
Slovenia - Serbia
Denmark - Sweden
Norway - Hungary
North Macedonia - Romania
Poland - Montenegro
France - Netherlands
Germany - Spain

Spelschemat för mellanrunda & slutspel dam handbolls EM 2022

Datum Tid Match
Tors 10 nov TBA 3A-2B
Tors 10 nov TBA 2A-3B
Lör 12 nov TBA 1A-1B
Lör 12 nov TBA 2A-2B
Mån 14 nov TBA 3A-1B
Mån 14 nov TBA 1A-3B
Ons 16 nov TBA 1A-2B
Ons 16 nov TBA 2A-1B
Ons 16 nov TBA 3A-3B
Datum Tid Match
Fre 18 nov TBA Match om femteplats
Fre 18 nov TBA Semifinal 1
Fre 18 nov TBA Semifinal 2
Sön 20 nov 14:45 Bronsmatch
Sön 20 nov 17:30 Final

I damernas handbolls EM deltar 16 nationer, som alla är indelade i fyra grupper. Samtliga matcher i EM spelas i 2 perioder om 30 minuter och har en dags vila emellan. I det första gruppspelet spelas det totalt 24 matcher. Tolv av de 16 lagen går sedan vidare till mellanrundan, där det ska spelas ytterligare 18 matcher innan det bär av mot slutspelet. Mellanrundan spelas i form av två grupper med sex lag i vardera.

De fyra bästa lagen från de båda grupperna i Mellanrundan går till semifinal där man ställs mot varandra. Vinnarna går till final och förlorarna får spela om bronset. Dessutom spelas en placeringsmatch om femteplatsen i turneringen mellan lagen som kom på tredjeplats i mellanrundans gruppspel.

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Vill du följa utvecklingen i grupperna under mästerskapets gång kan du hitta den aktuella ställningen på vår sida med EM-tabeller.

Arenorna som skulle ha används vid årets mästerskap var Jyske Bank Boxen i Herning, Arena Nord i Fredrikshamn, Stavanger Idrottshall i Stavanger, Telenor Arena i Oslo samt Trondheim Spektrum i Trondheim, där tanken var att finalen skulle ha spelats i Oslo. Men i och med att Norge helt dragit sig ur som värdnationen för mästerskapet och Danmark tagit på sig att arrangera hela mästerskapet har spelorterna ändrats. På grund av den rådande covid-19 pandemin så är det även inte tillgängligt att spela på vissa platser i Danmark vilket gör att mästerskapet kommer vara centrerat till två städer vilket är Herning och Kolding.

Svenska damernas matcher i handbolls EM 2020

Här listar vi Sveriges matcher under det första gruppspelet. Samtliga matcher spelas på Jyske Bank Boxen i danska staden Herning. Går man vidare till mellanrundan kommer man spela dessa matcher i Jyske Bank Boxen i danska Herning.

Torsdag 3 december:  Sverige–Tjeckien (20.30) Biljetter
Lördag 5 december:  Spanien–Sverige (20.30) Biljetter
Måndag 7 december: Ryssland–Sverige (20.30) Biljetter

De tre föregående Europamästerskapen

År 2016 spelades EM på hemmaplan i Stockholm, Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Göteborg. Mästerskapet skulle bli en succé sett till värdskapet men landslagsdamerna hade svårt att göra turneringen till succéartad på planen.

I gruppspelet tog man sig vidare med nöd och näppe efter att man tog tre poäng i en jämn grupp med Spanien, Serbien och Slovenien. Man vann premiären mot Spanien på Hovet innan man förlorade i nästa omgång mot gruppjumbon Slovenien. I sista matchen var man dömda att ta poäng, vilket man lyckades göra i och med ett kryss mot Serbien, som hade gått rent i gruppspelet tidigare.

Sverige lyckades ta sig till Mellanrundan och fick med sig tre poäng. Väl där tog det stopp dock. Damerna lyckades inte sno åt sig en enda poäng i Mellanrundan utan slutade på en fjärdeplats i sin grupp, med 4 poäng bakom tredjeplacerade Tyskland. Sverige förlorade samtliga tre matcher. Mot Nederländerna förlorade man med tre bollar, mot Frankrike med två bollar och i turneringens sista match för svensk del, blev det förlust med 28-22 mot Tyskland. Spelplatsen för Sveriges mellanrunda var Scandinavium i Göteborg. 

Norge vann guldet i Scandinavium mot Nederländerna i finalen, inför tusentals tillresta fans. Frankrike knep bronset efter att man slog Danmark i matchen om tredjepris.

Europamästerskapet 2018 liknade hemmamästerskapet två år tidigare, främst spelmässigt för svensk del. Denna gång kunde man dock knipa en sjätteplats i turneringen efter att man blev krossade av förhandsfavoriten Norge i matchen om femteplats. 

Sverige tog sig igenom ett första gruppspel med Danmark, Polen och Serbien. Efter att ha förlorat premiären mot Danmark med en boll, följde svenskorna upp det med dubbla segrar mot Polen och Serbien, vilket innebar att Sverige kunde ta sig vidare till Mellanrundan. Väl där väntade Montenegro, Frankrike och Ryssland. 

I första matchen av rundan förlorade Sverige med 28-30 mot Per Johanssons Montenegro, i nästa match spelade Sverige oavgjort mot Frankrike innan man slog Ryssland med nio bollar i sista matchen. Resultaten gjorde så att Sverige fick spela om femteplatsen i turneringen. Där blev det som bekant storstryk mot Norge med 38-29.

Mästerskapet spelades i Frankrike och vanns av hemmanationen till slut efter en jämn final mot Ryssland. Bronspengen vann Nederländerna.

Två år innan damernas hemmamästerskap på hemmaplan, så spelades EM 2014 i Ungern och Kroatien. Det är ett av de mästerskap vi minns med mest glädje. Ett mästerskap där Sverige vann folket hjärtan och knep en bronspeng till slut.

I det första gruppspelet hamnade Sverige i en tuff grupp mot Tyskland, Nederländerna och värdnationen Kroatien. Med fem poäng inspelade av sex möjliga tog sig Sverige vidare till mellanrundan som gruppetta efter vinster mot Tyskland och Kroatien och oavgjort mot Nederländerna.

I Mellanrundan ställdes Sverige mot Montenegro, Frankrike och Slovakien. Premiärmatchen mot Frankrike vann Sverige med 29-26 och den andra matchen mot Slovakien blev en enkel batalj. I sista matchen mot Montenegro förlorade Sverige med uddamålet, vilket placerade Montenegro högst upp i tabellen och Sverige på en andraplats bakom. Båda lagen tog sig dock vidare till semifinal. För Montenegros del stod Spanien för motståndet och för svenskornas del var det dags att möta mardrömsmotståndet Norge.

Det tog slut i semifinalen för både Montenegro och Sverige. De förstnämnda åkte på en tung förlust mot Spanien i en målsnål match som slutade 18-19 till spansk favör. 

Sverige å sin sida förlorade hedersamt mot Norge med 29-25 efter att Isabella Gulldén gjort mer än en tredjedel av Sveriges mål. 

Trots förlusten blåste positiva vindar i Sverige, som nu skulle få ta revansch mot Montenegro i bronsmatchen. Och visst skulle man få revansch. Sverige vann bronset efter en vinst med 25-23 och kunde titulera sig tredje bäst i Europa inför 5500 personer i publiken i Budapest. Finalen vanns till slut av Norge.