Här hittar du all information om damernas slutspel i det europeiska handbollsmästerskapet 2022. Till slutspelet tar sig de två bästa lagen ur vardera grupp i Mellanrundan, vilket är de lag som under sina tidigare matcher lyckats samla på sig allra flest poäng. Slutspelet består av två semifinaler, en match om tredjeplatsen samt den stora finalen som skulle ha ägt rum den 20 november 2022.

Slutspelet handbolls EM 2022

Här hittar du spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet. Vilka lag som spelar i respektive match vet vi först efter att mellanrundan är avklarad.

När denna information finns tillgänglig kommer vi även lägga till ett slutspelsträd på sidan, där du kan följa lagens väg mot guldet.

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Datum Match
Match om femteplats
Semifinal 1
Semifinal 2
Match om tredjeplats
Final

Utöver semifinalerna och medaljmatcherna får även de två lag som hamnar på tredjeplats i respektive grupp mötas för att avgöra vem som hamnar på en femte- och sjätteplats.

EM-slutspelet har spelats 13 gånger sedan 1994. Europamästerskapet har endast vunnits av fem olika nationer. Sammanlagt tolv nationer har tagit medalj i mästerskapet.

Vilket land har vunnit EM flest gånger?

Norges damlandslag är och har varit dominanta i Europa senaste åren. Norge har vunnit EM sju gånger, vilket gör dem till det mest vinstfyllda landslaget i Europamästerskap någonsin.

Endast sex gånger har norskorna fått ge sig. Tre av de gångerna har Danmark vunnit. Montenegro, Frankrike och Ungern har en seger vardera.

Det norska landslaget har sedan 1994 endast haft två tränare. Från det första Europamästerskapet och drygt 15 år framåt tränades landslaget av ikonen Marit Breivik. Med sig från 2001 hade hon en isländsk assistent vid namn Thorir Hergeirsson. Samme man tog över skutan när Breivik lämnade 2009. Nu är det samma islänning som, även han, håller på att få ikonstatus inom norsk handboll. Hergeirsson har skrivit på ett nytt fyraårskontrakt från och med 2020. När det tar slut, har han suttit lika länge på posten som Marit Breivik gjorde. 

Sveriges EM-slutspel på damsidan

Sverige har aldrig vunnit handbolls-EM på damsidan. Som bäst har man ett silver från Europamästerskapet i Danmark och Norge 2010. Då förlorade Sverige mot hemmanationen Norge i finalen med 25-20. Sverige hade tidigare slagit Rumänien i sin semifinal och avancerat till den stora finalen mot Norge. Norskorna hade tidigare pulveriserat Danmark i sin semifinal.

År 2014 i Kroatien och Ungern tog Sverige hem ett brons. Man var ett av turneringens mest glimrande lag och tog sig till en semifinal, där man blev utslagna av Norge, som till slut blev mästare. I bronsmatchen vann Sverige med två mål över Montenegro och kunde ta sitt första EM-brons någonsin.

I övrigt har Sverige som bäst två sjätteplatser i Europasammanhang sedan 1996.

EM-slutspelets historia

Tidigare spelade 12 av 16 lag slutspel i handbolls-EM. Fyra lag tog sig till semifinal. Övriga åtta fick spela för placering. Från elfteplacering till femteplacering. Dessa placeringsmatcher avgjordes i en match. Så fungerade slutspelet fram till 2002, då man började spela placeringsmatcher ned till lag 7 och 8. Inför mästerskapet i Sverige 2006 ändrade man dock reglerna till hur det är nu. Endast sex lag får spela slutspel. De fyra bästa från mellanrundan spelar semifinaler och de övriga två får spela om plats 5 och 6 i turneringen.