Foto: Bildbyrån
Det har varit ett 18 dagar långt Europamästerskap i Danmark som bjudit samtliga handbollsintresserade på en annorlunda men spännande turnering. Nedan sammanfattar vi turneringen.
Mycket av EM:s förhandssnack handlade mycket om den rådande världspandemin och om hur saker och ting skulle hanteras vid eventuella virusfall i trupperna och så vidare. Det började inte speciellt bra. Serbien kom in i Danmark med smittade spelare och premiärmatchen mot Nederländerna fick skjutas fram en dag.
Men sedan har vi varit förskonade från prat om Covid-19. Visst, det har varit fritt från publik på läktaren men det stora fokuset har alltid legat på handboll i absoluta världsklass.
Gruppspelet:
Det första gruppspelet i EM bjöd inte på speciellt många överraskningar. Efter tre spelade matcher för vardera lag fick Tjeckien, Polen, Slovenien och Serbien åka hem. Möjligtvis hade man hoppats på mer från Serbiens sida, men deras jämna grupp samt covid-fall och skador på viktiga spelare, fällde avgörandet för ett serbiskt uttåg ur turneringen.
Samtliga gruppvinnare gick obesegrade genom det första gruppspelet. Alltså Frankrike (grupp A), Ryssland (grupp B), Kroatien (grupp C) och Norge (grupp D).
För Sveriges del blev det ett relativt lyckat gruppspel. Man tog sig vidare som grupptvåa bakom Ryssland och före Spanien och Tjeckien.
Den svenska turneringen började med en premiärvinst mot Tjeckien med 27-23 utan att imponera. Den andra matchen spelades mot Spanien, där Sverige stod för en rejäl vändning i den andra halvleken och kunde till slut knipa en poäng efter ett oavgjort resultat.
I sista gruppspelsomgången väntade ett starkt Ryssland. Sverige gjorde en bra match mot Ryssland men nådde inte riktigt hela vägen efter slutresultatet 30-26.
Sverige fick nöja sig med att ha med sig en poäng till Mellanrundan.
Lagen som gick vidare till Mellanrundan:
Grupp A: Frankrike, Danmark, Montenegro
Grupp B: Ryssland, Sverige, Spanien
Grupp C: Kroatien, Ungern, Nederländerna
Grupp D: Norge, Tyskland, Rumänien
Mellanrundan:
Grupp 1:
I Sveriges grupp, grupp 1, väntade möten mot Montenegro, Danmark och Frankrike. Samtidigt som Ryssland och Spanien också befann sig i gruppen. Gruppen blev en jämn sådan och det skulle avgöras i den absolut sista matchen i gruppspelet. Efter att Danmark vunnit mot Sverige och Spanien, skapade man sig ett läge där vinst mot Ryssland i sista matchen räckte för avancemang till semifinal. Vilket man också ordnade efter en imponerande insats av det danska laget. Ryssland i sin tur hamnade trea i gruppen.
Frankrike spelade in två vinster och en oavgjord match, vilket räckte till gruppseger.
För Sveriges del slutade spänningen i Mellanrundan redan i den första matchen mot Danmark. Sverige var tvungna till att vinna för att ha någon chans att nå semifinal. Men efter en bra svensk insats men ett enastående danskt målvaktsspel, fick Sverige se sig själva utslagna. Den nästkommande matchen mot Montenegro såg inte alls bra ut och Sverige förlorade med 31-25. I den sista matchen för turneringen förlorade ännu en gång med 31-25 och Isabelle Gulldén fick kröna sin sista landskamp med en fin japanare.
Vidare till semifinal: Frankrike (1), Danmark (2)
Grupp 2:
Den andra gruppen i Mellanrundan bestod av Norge, Tyskland, Rumänien, Kroatien, Ungern och Nederländerna. Denna grupp såg på förhand ut som den “enklare” av de två grupperna.
Norge fortsatte att gå som tåget och stod för tre överlägsna segrar mot Kroatien, Ungern och Nederländerna.
Succélaget Kroatien fortsatte att vinna (förutom mot Norge) och kunde till slut ta sig till sin första semifinal någonsin.
Vidare till semifinal: Norge (1), Kroatien (2)
Semifinaler:
Norge – Danmark 27-24 (10-13)
Det höll på att bli en skräll i semifinalen mellan Norge och Danmark. Norskorna hade gått otroligt bra i turneringen och öst in mål och aldrig riktigt satts på prov. Men det skulle bli annorlunda mot Danmark. Ett starkt danskt försvarsspel och målvaktsspel bäddade för en tremålsledning efter första halvlek. Men sedan satte Norge på knappen och vände matchen tidigt i den andra halvleken och höll hela vägen ut. Norge till final och Danmark till spel om bronspengen.
Frankrike – Kroatien 30-19 (15-5)
Ja, här var det rejäl klasskillnad. Kroatien hade varit turneringens stora överraskning under gruppspelet och klarade en del tuffa test. Men ett toppat och taggat Frankrike blev alldeles för svårt. Kroaterna lyckades bara göra fem mål i den första halvleken och resten av matchen blev en transportsträcka. Frankrike till final och Kroatien till spel om bronspengen.
Final och bronsmatch:
Bronsmatchen:
Kroatien – Danmark 25-19 (11-11)
Denna bronsmatch sågs på förhand som viktig för båda länderna. Kroatien ville absolut studsa upp efter en närmast förnedring i semifinalen och Kroatien har aldrig kommit så här långt i EM-sammanhang på damsidan.
Danmark å sin sida spelade för medaljer på sin hemmaplan, och har inte tagit en medalj i EM sedan 2004.
Men det var Kroatien som skulle vara mest taggat. Och efter oavgjort till pausvilan ägde kroaterna hela den andra halvleken. Kroatien ville vinna mer än Danmark och vann till slut med 25-19, och kunde därmed bärga sin första EM-medalj någonsin.
Danmark gjorde i helhet en stark turnering, men efter avslutningsmatchen är nog det danska folket besvikna.
Finalen:
Norge – Frankrike 22-20 (14-10)
Den stora finalen i EM 2020 stod mellan Norge och Frankrike, de lag som imponerat mest under turneringen. I den första halvleken åt Norge upp Frankrike rejält och fyramålsledningen till paus var nästan i underkant.
Men i den andra halvleken skulle Frankrike komma ikapp Norge och ta in på den norska ledningen. Och med sju minuter kvar av matchen ledde faktiskt Frankrike med en boll. Men sedan var det norsk show anfallsmässigt och målvaktsmässigt, och man kunde till sist greppa taget om slutminuterna och ta sin åttonde EM-titel någonsin.
Guld till Norge och silver till Frankrike.
Överraskningen:
Den stora överraskningen i turneringen är helt klart Kroatien. Laget var inte på något sätt nederlagstippat inför turneringen, men överraskade alla genom att ta idel vinster i gruppspelen, förutom mot mästaren Norge. Att sedan knipa bronsmedaljen i EM blev löken på laxen. All heder och cred till det kroatiska kollektivet, som med kreativitet, bra linjespel och ett fundamentalt målvaktsspel nådde en tredjeplats.
Bästa målskytt:
Nora Mörk vann skytteligan överlägset i turneringen med sina 52 mål på 70 skott. Den norska högernian gjorde hela 29 mål från sjumeterslinjen, vilket säger en del om vilken målskytt hon är. Mörk hamnade också topp fem gällande flest målgivande passningar i turneringen.
Artikeln är skriven av:
Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com
Lämna en kommentar