Det landslag som ska spela Europamästerskapet i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro är fyllt av stjärnor som börjat sin karriärstege någonstans. Nedan redogör Handbolls-EM.se för samtliga moderklubbar för spelarna i det svenska landslaget.

Den 4-20 november ska Sverige spela EM och förhoppningsvis ta medalj. Det svenska landslaget har fått ett lyft de senaste åren, och har skapat sig en bredd som gör Europamästerskapet spännande att följa.

Spelarna till EM-truppen togs under torsdagen ut av förbundskaptenen Tomas Axnér, som efter dubbla landskamper mot Brasilien hade lite huvudbry. I samband med dessa spelaruttagningar presenterades även de nuvarande klubbarna för spelarna. Vipers Kristiansand, Ikast, Nantes och så vidare. Men vilka klubbar har egentligen varit med och fostrat de svenska EM-spelarna? Handbolls-EM.se redogör för detta nedan och bjuder på en kommentar om varje spelare.

Det finns flera klubbar som genom åren har varit med och bidragit till landslagsspelarnas genombrott, utbildning och process genom livet. Det är inte säkert att alla dessa nämns i texterna nedan även om tjänsten och gärningen har varit stor från deras håll.

Truppen nedan är den preliminära som presenterades torsdagen den 6 oktober. Truppen innehåller 21 spelare som ska vara med i samlingen mot Tjeckien i slutet av oktober. Den officiella EM-truppen kommer sedan att bantas ned från 21 spelare till 18 spelare.

EM-spelarnas moderklubbar

Notera att klubbarna som nämns i första hand är moderklubben, alltså spelarens första klubb. Det finns många klubbar (och ledare) som genom åren har varit med på många sätt och fostrat de aktuella spelarna. Handbolls-EM.se har valt Handbollslandslagets officiella hemsida som källa för moderklubbarna. Sajten vill passa på att rikta ett tack till alla ledare och klubbar runt om i landet som har varit med och utbildat EM-spelarna till de landslagsstjärnor de är idag.

1. Johanna Bundsen, GF Kroppskultur

En av Sveriges bästa målvakter är väldigt starkt förknippad med IK Sävehof på svensk mark. Inte minst för att Bundsen spelar där nu, utan även för sina drygt tio år i föreningen innan flytten till Köpenhamn 2017. Men karriären startade i Uddevalla och GF Kroppskultur, denna anrika förening. Bundsen lämnade ”Kropps” 2007 som 16-åring för att gå Katrinelundsgymnasiet i Partille.

16. Jessica Ryde, Lugi HF

En av många spelare som är fostrade i Lugi. Som född och uppväxt i Lund-området var Lugi Jessica Rydes klubb till och med 2013, då hon valde att ta steget från en juniorspelare i Lugi till en seniorspelare H65 Höör där det tog fart. Välskolad målvakt med äventyr i Danmark sedan 2017.

21. Evelina Eriksson, Haninge HK

Evelina Eriksson har växt ut till en målvakt som är given bland tre målvakter i landslaget. Väldigt präglad av Stockholmshandbollen hemma i Sverige då hon fostrades i Haninge HK innan flytten gick till Spårvägens HF år 2013. Via Tyresö Handboll och Skuru IK har det sedan blivit Norge och nu Rumänien för den Haninge-fostrade målvakten.

38. Elin Hansson, Skuru IK

Elin Hansson lämnade sitt Skuru för första gången i år (2022) för ett äventyr i Rumänien tillsammans med Daniela de Jong. Några trodde säkerligen att Elin Hansson skulle bli sitt Skuru troget för resten av karriären men med vänstersexans utväxling de senaste åren så är det smått omöjligt att tacka nej till en proffsflytt och ett häftigt äventyr. Starkt förknippad med Skuru då det är den enda klubb hon spelat för innan Ramnicu Valcea, och lär fortsätta förknippas med klubben från Nacka i framtiden.

7. Linn Blohm, Gustavsbergs IF HK

Mittsexan är fostrad i gamla klassiska Gustavsbergs IF, en förening som bedrivit verksamhet i snart 120 år ute på Värmdö. Även om handbollsklubben ”bara” funnits i drygt 30 år. En fin förening som alldeles uppenbart kan fostra spelare till en svensk EM-trupp. Blohm lämnade hemmet för IK Sävehof som 16-åring, där hon på seniornivå började växla ut till den världsspelare hon är idag.

19. Anna Lagerquist, Lugi HF

Sveriges absolut bästa försvarsspelare, inte minst i duellspelet. Tillhör den absoluta världstoppen bakåt, med sin aggressivitet. Fostrad i plantskolan Lugi, där hon valde att vara kvar till och med 2017 innan flyttlasset gick till Danmark. Via Ryssland och Rostov spelar nu Lagerquist i franska Nantes.

66. Clara Monti Danielsson, Lugi HF

En väldigt försvarsstark mittsexa, inte minst i duellspelet. Moderklubb? Jodå, Lugi HF, precis som Anna Lagerquist. Duon har följts åt genom åren även om den ett år äldre Monti Danielsson blev proffs i Danmark ett par år tidigare (2015). En pålitlig spelare, som tränarduon Axnér och Wiberg är väldigt bekanta med från deras respektive sejourer i Lundaklubben.

24. Nathalie Hagman, BK Söder (GT Söder)

Farsta-tjejen startade sin karriär i BK Söder, en klubb som 2009 slog ihop med GT/76 och bildade GT Söder. Men då var dock Nathalie Hagman borta från klubben och i Nacka-klubben Skuru sedan ett par år. Bolltrollaren har sedan haft en väldigt framgångsrik karriär i flera klubblag och inte minst i landslaget, där hon kanske är bättre nu än aldrig förr.

8. Jamina Roberts, IK Sävehof

Landslagets viktigaste spelare och absolut världsklass i allt hon gör. Jamina Roberts är fostrad i världens största handbollsklubb IK Sävehof. Många spelare i landslaget har tagit vägen förbi IK Sävehof, men här har vi en spelare som varit med Partille-klubben hela vägen. Lämnade Sävehof för första gången 2014 men har sedan återvänt hem vid två tillfällen. Lämnade inför denna säsong för ett sista (?) utlandsäventyr i norska Vipers Kristiansand, men lär förhoppningsvis återvända snart igen och charma hemmapubliken i Partille.

9. Melissa Petrén, Huddinge HK

27-årige Melissa Petrén har varit ett vanligt förekommande inslag i denna landslagstrupp och har över 50 landskamper på kontot. Fostrad i Huddinge HK innan det blev två säsonger i Spårvägen och sedermera en flytt från huvudstaden ner till Lund och Lugi, där karriären tog fart på allvar. Huddinge är välkända i Sverige för att fostra mycket talang i flera idrotter och nu börjar Huddinge HK på allvar visa upp sig i handbollen. Här har vi en spelare som gått hela vägen. Högersexan Matilda Lundström tog även hon vägen förbi Huddinge i unga år.

29. Kristin Thorleifsdottir, Rimbo HK

Den hårdskjutande Thorleifsdottir är fostrad i Rimbo utanför Norrtälje. Spelade i klubben till 2012 innan det blev spel i Rosersbergs IK. Via Skånela gick sedan flytten till H65 Höör där det stora genombrottet kom. Spelar nu i danska Horsens, och kan få en nyckelroll i EM med sitt försvarsspel och vassa genombrottskraft.

54. Tyra Axnér, Lugi HF

Ja visst, Tyra Axnér är dotter till förbundskapten Tomas Axnér. Men Tyra Axnér är framför allt en 20-årig supertalang med sin handbollsfostran i Lugi. Besitter ett otroligt majestätiskt upphopp och skott från nio meter, som är spetsegenskapen. Lämnade moderklubben Lugi 2021 och har sedan dess spelat i både Herning-Ikast och nu i Nykøbing Falster.

23. Emma Lindqvist, OV Helsingborg

Ska Emma Lindqvist spela högernia eller mittnia? Den diskussionen kan vi lägga åt sidan i detta forum. Något som är säkert är att Emma Lindqvist är född och uppväxt i Helsingborg med OV Helsingborg som moderklubb. 2016 gick sedan flytten en timme bort till H65 Höör, där det blev fem säsonger innan utlandsflytten till Danmark. Given i landslaget, oavsett var hon spelar, och verkar väldigt ödmjuk inför sin stora talang.

42. Jenny Carlson, Kärra HF

Spelfördelaren Jenny Carlson kommer att få en nyckelroll i EM som mittnia. Har roffat åt sig den ordinarie platsen med sin fullkomligt orädda spelstil. Född 1995 men var en del av Kärras framgångsrika 93/94-lag som tog USM-guld bland annat. Handbollsfostran på Hisingen alltså innan det blev SHE-spel med Lugi i fyra år, där det tog fart i seniorkarriären. Numera Frankrike och Brest men dessförinnan Danmark och olika klubbar i fyra säsonger.

6. Carin Strömberg, Skuru IK

En av tre spelare med Skuru IK som moderklubb. Carin Strömberg är en av truppens allra mest rutinerade spelare, men också en av dem som inte fanns med i landskamperna mot Brasilien. Har blivit av med kaptensbindel men kan fortsatt bidra både på och utanför plan med sin smartness. Välskolad i Skurus organisation fram till 2016 då flytten gick till danska Viborg. Sedan 2021 finns dock Strömberg i Nantes tillsammans med Nathalie Hagman och nu Anna Lagerquist.

55. Clara Pettersson Bergsten, Skuru IK

Den 20-årige högersexan kommer att konkurrera med Nathalie Hagman. Har ett par landskamper på kontot, mot Turkiet och Tjeckien, men går mot sitt första mästerskap. Spelar till vardags i Skuru IK som dessutom är hennes moderklubb. Har varit en stor målskytt i U-landslagssammanhang. Ska bli väldigt intressant att följa.

15. Sara Johansson, Lindeskolans IF (LIF Lindesberg)

Högernian spelar i Skara HF sedan fyra år, och har i grund och botten cementerat en plats som en av SHE:s bästa högernior sedan många år. Född och uppväxt i Lindesberg där det självklart blev Lindeskolans IF som blev första förening. Föreningen heter idag LIF Lindesberg, men behåller naturligtvis sin fina historia från 60-talet när föreningen bildades på Lindeskolan. Sara Johansson lämnade Lindesberg 2009 för spel i Örebro SK och sedan vidare till Skövde HF mellan 2012-2017. Efter ett år i Danmark vände sedan högernian tillbaka till Västergötland men då till Skara alltså, där hon spelar än idag.

3. Nina Koppang, Vadstena HF

Den enda östgöten i den svenska truppen. Här har vi dock en dynamisk högernia, med en otrolig uppsida. Har varit drabbad av sjukdom under året, men är nu tillbaka och tillgänglig för spel alltså. Har visat en stor styrka under hela den processen. något som förmodligen gladde Tomas Axnér enormt då 20-åringen är en supertalang. Började karriären i Vadstena HF som var med och fostrade juvelen. Lämnade 2018 för IK Sävehof. Kvar i Partille-klubben än idag.

Reserver (uttagna i den preliminära truppen)

97. Linn Hansson, IK Sävehof

En ursnabb vänstersexa som kommer att bli ett komplement till Elin Hansson på vänstersex. Spelar nu i Önnereds HK, dit hon anslöt från lokalrivalen BK Heid förra hösten. Har dock klassiska IK Sävehof som moderklubb där allt började. Förknippad med Göteborgsområdet alltså men okänd i landslagssammanhang. Debuterar till denna samling.

44. Daniela de Jong, Kungsängens SK

Mittnian har nyligen gjort (tillsammans med Elin Hansson) proffsflytten till Rumänien men är starkt förknippad med Stockholmshandbollen. Moderklubb är Kungsängens SK, som de Jong lämnade 2012. Efter ett år i IFK Tumba gick sedan flytten till Skuru IK, där hon spenderade nio år. Som sagt, handbollsfostran i moderklubben Kungsängens SK men också starkt förknippad med Skuru på senare år. En väldigt smart playmaker som har framtiden framför sig.

17. Nina Dano, Torslanda HK

Har varit en supertalang hela vägen, med sin absoluta handbollsfostran i anrika Torslanda HK (ursprungligen Tolereds AIK) till och med året hon fyllde 18 år. Med en bra utbildning på västra Hisingen gick sedan flyttlasset dryga halvtimmen genom Göteborg bort till Partille och IK Sävehof där den spännande högernian spenderade tre framgångsrika säsonger innan det blev proffsäventyr i danska Horsens. Är en spelare som verkligen kan göra skillnad.
Skadade sig i EM:s andra gruppspelsmatch och tvingades lämna EM. (anno 7 november)


Viaplay