Historisk seger för svenska damerna

Under förra veckan fortsatte damernas kval till EM i december och det svenska lagen hann här med två möten. Båda matcherna blev mot Serbien, som är lagets största konkurrent i gruppen.

Den första matchen ägde rum i onsdags och bjöd på en bra inledning. Vid halvtid hade svenskorna en ledning på 14–9, men ett stort tapp i de sista 30 minuterna gjorde att slutresultatet blev 23-30 till Serbien. Tre dagar senare stod lagen på plan igen, den här gången på svensk mark och med ett stort revansch-sug för de blågula. Detta var sjunde gången som lagen genom historien möttes och samtliga föreliggande möten har slutat till Serbisk favör. Den här gången blev det dock annorlunda, då Sverige i slutsekunderna kunde göra 31-30 och därmed ta hem mötet.

I de två andra kvalmatcherna i gruppen som spelades under veckan var det Makedonien som besegrade Färöarna med 22-15 respektive 28-24.

Laget placerar sig just nu två i gruppen efter Serbien som har en fyra poängs bättre målskillnad i försprång. I månadsskiftet maj-juni avslutas kvalet och Sverige möter då Färöarna och Makedonien på nytt. Sina tidigare matcher mot dessa lag har man vunnit med rejäl marginal, så här finns det en möjlighet att inte bara knipa poäng, utan även öka på sin målskillnad in i slutet. Dock krävs det ganska mycket för att laget ska gå miste om en EM-plats, då samtliga gruppvinnare och grupptvåor får delta i mästerskapet.

Kommande europeiska handbollsmästerskap

Handbolls-EM för såväl herrar som damer arrangeras vartannat år och de två mästerskapen hålls då alltid vid jämna år. Redan långt innan det är dags för turneringen att börja så börjar förberedelserna i form utav att ta beslut om var turneringen ska hållas. Här har vi samlat information om de kommande europeiska handbollsmästerskapen.

Herrarnas turnering 2020 kommer att hållas i Sverige, Österrike och Norge och detta mellan datumen 10 och 26 januari. Detta blir första gången som flera nationer tillsammans arrangerar turneringen och är ett upplägg som blir allt vanligare. Damernas turnering samma år kommer i sin tur att hållas i Norge och Danmark och detta under perioden 4-20 december.

EM 2022 och 2024
Ännu är det inte spikat vilka olika nationer som faktiskt kommer att få hålla i de framtida turneringarna, men flera olika konstellationer har anmält sina intressen. Som det ser ut nu kommer ett slutligt beslut att presenteras under den kommande sommaren.

Inför herrarnas turnering 2022 har följande nationer anmält intresse:
– Belgien, Spanien och Frankrike
– Danmark och Schweiz
– Ungern och Slovakien

Inför damernas turnering 2022 har Slovenien, Makedonien och Montenegron lämnat in en gemensam ansökan.

Inför herrarnas turnering 2024 har följande nationer anmält intresse:
– Danmark och Schweiz
– Ungern och Slovakien
– Tyskland

Ännu har inga  anmälningarna för damernas turnering 2024 kommit in.

Däremot är datumen för när turneringarna kommer att hållas redan bestämt:
Herrarnas turnering 2022: 14-30 januari
Damernas turnering 2022: 4-20 november
Herrarnas turnering 2024: 12-28 januari
Damernas turnering 2024: 29 november-15 december

Svenska namn i EM:s All Star-lag

I samband med den stora EM-finalen i söndags så utsågs de spelare som har gjort störst avtryck under turneringens gång. Bland annat finns svenske Jesper Nielsen med i uppställningen, men den mest ärofyllda utmärkelsen utav dem alla fick ändå Jim Gottfridsson när han något överraskande utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

Här nedan kan du se All Star-laget i sin helhet:

Målvakt: Vincent Gerard (Frankrike)
Vänstersexa: Manuel Strlek (Kroatien
Mittsexa: Jesper Nielsen (Sverige)
Högersexa: Ferran Sole (Spanien)
Vänsternia: Mikkel Hansen (Danmark)
Mittnia: Sander Sagosen (Norge)
Högernia: Axel Dujshebaev (Spanien)
Försvar: Jakov Gpjun (Kroatien)
MVP: Jim Gottfridsson (Sverige)

Svenskt EM-silver efter helgens rysarmatcher

Helgens avslutning på det europeiska mästerskapet i handboll bjöd på en mängd spännande matcher och framför allt ett svenskt landslag i den stora finalen. Att detta skulle ske var det inte många som trodde på när turneringen inleddes, men efter att ha besegrat Danmark i semifinalen i fredags var saken klar – Sverige skulle ta EM-medalj.

Det svenska laget gick in i semifinalen utan flera tunga namn som utav olika anledningar fått lämna turneringen. Endast en halvtimme innan matchens start kom beskedet att även Simon Jeppsson missade matchen på grund utav en halsinfektion. Med endast tre spelare ur den ordinarie startuppställningen på plan såg det ut att bli en riktigt tung kamp mot de regerande olympiska mästarna Danmark. Men tungt blev det inte.

Semi-spänning ända in i slutsekunderna
Det svenska laget tog snabbt ledningen och höll denna hela vägen in i pausvilan, där det stod 16-14 till Sverige. Flera gånger kunde laget hålla ett försprång på 4-5 mål, men mot slutet utav matchen kunde Danmark knappa igen. Med två minuter kvar stod det 28-25 och in i slutsekunderna var det endast ett måls skillnad, när Sverige gjorde ett sista kast på mål i tron om att resterande tid inte skulle räcka till för ett sista danskt anfall. Det gjorde det och i sista sekunden utjämnades ställningen till 28-28, vilket tog mötet till förlängning. Med 10 sekunder kvar utav förlängningen stod det 35-34 till Sverige och något ytterligare anfall hanns inte med innan signalen ljöd.

Stark svensk start – stort tapp i andra halvlek
I den andra semifinalen blev det Spanien som besegrade Frankrike och därmed blev svenskarnas sista motstånd. Motståndet har befunnit sig i EM-final fyra gånger tidigare, men aldrig tagit sig hela vägen till ett guld. Trots detta var laget favoriter i matchen efter en mycket stark insats i turneringen i övrigt. Men överraskande nog blev det Sverige som åter igen tog ett grepp om matchen. Efter 21 minuter stod det 10-7 till de gul-blå som avrundade halvleken med 14-12. Efter detta valde dock spanjorerna att byta taktik och bytte bland annat ut sim målvakt till legendaren Arpad Sterbik. Han stod som en mur i målet och släppte endast in två mål ifrån de svenska spelarna under nästan 20 minuters tid. Samtidigt kunde de spanska spelarna ta sig förbi det svenska försvaret och sätta hela 11 bollar i mål, vilket förändrade ställningen till 23-16. Det svenska laget hittade lite ny kraft under de sista tio minuterna, men det hela räckte inte för att ta igen försprånget och matchen slutade 29-23 till spanjorerna.

Matchen blev Sveriges första finalförlust samt spanjorernas första finalvinst. I bronsmatchen som spelades tidigare samma dag blev det Frankrike som vann medaljen.

Lagergren missar resten utav EM

Inför kvällens semifinal dras det svenska landslaget nu utav en ytterligare skadad spelare. Det är Albin Lagergren som drabbats utav en hjärnskakning och därmed missar resterade matcher i turneringen. Stjärnan fick en smäll mot huvudet under den senaste matchen mot Norge och

Andreas Cederholm kommer ersätta Lagergren i truppen. Utöver detta så har Johan Jakobsson sedan tidigare lämnat truppen på grund utav skada.

Danskt målvaktsbyte
Dessutom kan det bli så att Danmark också tappar en viktig spelare i sin trupp. Lagets förstemålvakt Niklas Landin blir nämligen pappa vilken dag som helst och troligen blir det någon utav de andra målvakterna som vaktar buren mot Sverige. Landin har gjort ett fantastiskt mästerskap och ses som en utav turneringens bästa målvakter.

Inför kvällens semifinaler

Ikväll spelas semifinalerna i EM där Sverige är ett utav de deltagande lagen. Motståndet som man ställs emot är Danmark, ett lag som vunnit tre utav sina fem spelade matcher under gruppomgångarna.

De två länderna är väl bekanta med varandra, d de har spelat hela 2013 tidigare matcher mot varandra. Utav dessa har Sverige vunnit de flesta, men ser man till enbart möten i tidigare europeiska mästerskap så står det lika i antalet vinster. Vid förra turneringen möttes lagen i mellanrundan, där mötet slutade oavgjort. Senaste mötet mellan lagen var vid VM i fjol, där Danmark besegrade Sverige i gruppspelet. Matchen mellan de två lagen börjar klockan 20:30 och går att se i TV3 samt via Viaplay.

I den andra semifinalen är det Frankrike och Spanien som gör upp. Detta möte sker redan klockan 18:00 och går att se i samma kanaler.

Sverige till semi tack vare Frankrike

Gårdagens avslutande gruppspelsomgång blev en riktig rysare och det dröjde först till efter Sveriges match mot Norge innan det stod klart att laget faktiskt tagit sig till semifinal.

Inför mötet med Norge var matchen en måste-match för bägge lagen, som båda två suktade efter avancemang. Rent poängmässigt låg lagen stor del utav matchen relativt jämnt, men det svenska laget missade i sin tur en mängd vassa lägen på mål. Torbjörn Bergerud i det norska målet gjorde ett fantastiskt jobb och räddade det mesta ifrån svenskt håll. Vid halvtid stod det 12–11 till Norge och 37 minuter in i matchen kunde Sverige kvittera till 15-15. Det blev en rysare in i det sista, där Norge till slut kunde dra ifrån till slutresultatet 28–25. Tack vare en bättre målskillnad för det svenska laget stod det redan när klart att Norge trots segern missade semifinal, men Sveriges öde var ännu inte klart.

Det hela hängde på resultatet i matchen mellan Frankrike och Kroatien. Den matchen slutade med en vinst till Frankrike, vilket innebar att Sverige knep den andra semi-platsen då man besegrade Kroatien i det inbördes mötet. I semifinalen på fredag möter Sverige Danmark, samtidigt som Frankrike spelar mot Spanien. Vinnarna i dessa två matcher möts sedan i finalen som spelas på söndag, samtidigt som tvåorna gör upp om bronset samma dag.

Trots vinst – Frankrike kan styra Sveriges EM-öde

Gårdagens match för det svenska handbollslandslaget blev en relativt enkel sådan när man plockade två enkla poäng mot Vitryssland efter en vinst på 29-20. Det svenska laget visare på en helt annan fart än i mötet med Frankrike och laget tog snabbt greppet om matchen. Efter nio minuter spelade hade man en 6-2 ledning och vid paus stod det 16-11 på tavlan. En bit in i den andra halvleken gjorde man ett ryck och kunde få till ne sexmålsledning, som vid slutsignal hade växt till nio.

Laget ligger just nu på jämn poäng och målskillnad med hemmanationen Kroatien. För att Sverige ska kunna räkna hem en semifinal-plats krävs det att man vinner sitt stundande möte med Norge imorgon onsdag, samt att Frankrike besegrar Kroatien i den sista matchen mellan lagen. Skulle det bli så att Kroatien vinner det sista mötet hamnar de tre lagen på samma poäng och då är det målskillnaden i de inbördes mötena som avgör det hela. Skulle Frankrike vinna sin match samtidigt som Norge besegrar Sverige så är det istället inbördes mötena mellan Kroatien, Sverige och Norge som avgör det hela.

Svensk förlust i mellanrundans inledning

I det inledande mötet med Frankrike under lördagen fick Sverige se sig besegrade med 17–23. Matchen spelades i ett relativt långsamt tempo och samtidigt kunde Vincent Gerard i det franska målet göra en mycket stark insats. Den första halvleken slutade 10–8 till Frankrike och den andra halvleken inleddes mycket liknande, där poängskillnaden inte var alltför stor mellan lagen. När det var 12 minuter kvar utav matchen stod det 15–14 och det såg ut som att det hela kunde gå hur som helst. Då kickade fransmännen i en ny växel och kunde sätta fem raka mål och därmed ta hem vinsten utav matchen.

Sverige ligger just nu fyra i tabellen på samma poäng som tabelltrean Norge. För att ha någon chans på semifinal behöver laget vinna sina två kommande matcher, samt att resultaten i övriga matcher blir till Sveriges fördel. Nästa möte sker redan ikväll och då möter man Vitryssland. Laget har man mött vid fem tidigare tillfällen, som alla har resulterat i svenska segrar. Matchen startar 20:30 och går att se i TV3.

Laguppställningen klar för grupp 2

Nu har även lagen i grupp C och D spelat klart sina gruppspelsmatcher och efter detta står det klart att Makedonien, Tyskland och Slovenien tar sig vidare till mellanrundan ifrån grupp C med respektive 3, 2, och 1 poäng vardera. Ur grupp D är det Tjeckien, Danmark och Spanien som alla går in i det nya gruppspelet med 2 poäng vardera. Detta betyder att Makedonien intar ledningspositionen inför de inledande matcherna som spelas redan imorgon.

I den svenska gruppen börjar matcherna redan idag, men först på lördag spelar Sverige sitt möte med Frankrike. Under fliken spelschema kan du hitta samtliga kommande matcher i turneringen.

« Äldre inlägg