Mellan 30 november och 16 december 2018 kommer det europeiska mästerskapet i handboll för damer att gå av stapeln. Turneringen kommer att spelas i Frankrike och städerna som matcherna kommer att spelas i är Nantes, Brest, Montbéliard, Nancy och Paris.

Kval till EM
Inför turneringen så spelas ett kval för att de deltagande nationerna ska plockas fram. Först möts de sex lägst rankade lagen i ett gruppspel där de två bästa lagen går vidare till det stora kvalet, där man tillsammans med resterande lag lottas in i sju grupper om fyra lag. Alla lag möter här varandra på hemma- och bortaplan och efter dessa matcher är spelade så belönas de två bästa lagen ur vardera grupp, samt den bästa grupptrean med varsin EM-biljett. Kvalet kommer att spelas under hösten 2017 och våren 2018.

Grupperna för kvalet till handbolls-EM ser ut som följande:
Grupp 1: Norge, Kroatien, Ukraina och Schweiz
Grupp 2: Montenegro, Polen, Slovakien och Italien
Grupp 3: Sverige, Serbien, Makedonien och Färöarna
Grupp 4: Rumänien, Ryssland, Österrike och Portugal
Grupp 5: Danmark, Tjeckien, Slovenien och Island
Grupp 6: Spanien, Tyskland, Turkiet och Litauen
Grupp 7: Nederländerna, Ungern, Vitryssland och Kosovo

Datumen som gäller för gruppernas matcher är 27 september-1 oktober 2017, 21-25 mars samt 30 maj-3 juni 2018.

Om turneringen
Det europeiska mästerskapet för damer hålls precis som för herrarna vartannat år och är en turnering som existerat sedan 1994. Norge är det lag som tagit hem flest medaljer, där man hamnat på pallplats vid alla mästerskap förutom ett.

Totalt deltar 16 nationer i turneringen, som inleds med ett gruppspel där lagen lottas in i fyra grupper om fyra. Efter att alla har spelat varsin match mot varandra går de tre bästa lagen ur vardera grupp vidare till mellanrundan där lagen spelar ett nytt gruppspel i två grupper om sex. Om lagen i samma grupp redan har mötts under mästerskapet möts dem ej igen, utan poängen från det tidigare mötet räknas istället. De två lagen som placerar sig högst upp i vardera grupp går därifrån vidare till semifinal där en plats i finalen står på spel.

Sverige i EM
Under de mästerskap som har spelats har det svenska damlandslaget tagit hem två medaljer. Utav dessa är det ett silver som man vann 2010 samt ett brons från 2014. Vid det förra mästerskapet, som spelades på svensk mark, fick man se sig utslagna i mellanrundan.